Åbningen den 27-5-17

Ingvardt Jensen i den største af de tre bunkere, han har gravet fri ved Vester Vedsted.. På væggen ses den store kanon, der stod i bunkeren under krigen. Foto: John Randeris

Tre bunkere ved Vester Vedsted er atter kommet frem i dagslyset takket være Ingvardt Jensen, der selv har leget i dem som barn.

Bunkere
Området med de tre bunkere nord for Vester Vedsted er 2.500 kvadratmeter stort. Den største bunker er på 70 kvadratmeter stor.

Vester Vedsted: Da 59-årige Ingvardt Jensen sidste efterår købte den jord, som hans egen far tidligere havde ejet, og hvor han selv er vokset op som barn, vidste han ikke med sikkerhed, hvad der skulle ske med jorden.

– Jeg havde mange tanker og planer, men så besluttede jeg mig altså for at grave de tre bunkere fri, fortæller Ingvardt Jensen.

Og det gik han så i gang med i november, og lørdag kunne han for første gang byde offentligheden indenfor i de tre bunkere på henholdsvis 70, 20 og seks kvadratmeter.

Over hundrede mennesker mødte op til foredrag med bunkerekspert Torben Thorsen fra Esbjerg og efterfølgende rundvisning i de tre bunkere, der ligger sådan lidt ude i det rene ingenting lidt nord for Vester Vedsted.

Tid og penge

Og det har kostet masser af tid og penge at grave de tre bunkere fri.

– Da jeg gik i gang med projektet, var de helt usynlige, og de fleste anede ikke, at de lå her. De var skjult under et tykt dække af jord, enorme brombærkrat og træer. Jeg har ikke tal på de timer, jeg har brugt, og det har da også kostet en del penge, erkender, Ingvardt Jensen.

Men lysten og interessen har drevet værket og fået ham i mål med projektet.

– Jeg regner ikke med, at det bliver en god forretning, men nu er bunkerne gravet fri, og jeg er klar til at tage imod gæster, og jeg ser faktisk mange muligheder for forskellige arrangementer, siger Ingvardt Jensen, mens han viser rundt i den største bunker på cirka 70 kvadratmeter.

Kulturelle arrangementer
Han har støbt nyt gulv og sat træpaneler på murene, men ellers står bunkeren i original stand.

På træpanelerne hænger en lang række fotografier af projektet med at grave bunkerne fri og et billede af den store kanon, der i krigsårene var placeret i den store bunker.

Kanonen skulle dække farvandet mellem Mandø og Fanø, men det kom aldrig til krigshandlinger omkring bunkerne i Vester Vedsted. De blev udelukkende brugt til træning af de tyske soldater under krigen.

– Jeg forestiller mig, at man kan lave forskellige kulturelle arrangementer her. Det kunne være kunstudstillinger, koncerter eller vin- eller ølsmagninger. I en af de mindre bunkere har vi fået indrettet sovepladser, så stedet også kan bruges som en slags shelter. Det er også oplagt for foreninger og grupper at komme på besøg, og så er der naturligvis turister og andre nysgerrige, så jeg er fortrøstningsfuld med hensyn til at få besøgende siger Ingvardt Jensen.

Han kigger op på det bøjede stål i loftkonstruktionen, som står i original stand.

– Jeg kender jo hver en krog af de her bunkere fra da jeg selv var barn og løb og legede røvere og soldater her, da min far ejede jorden, så man kan godt sige, at det også er en del af min egen barndom og fortid, jeg har gravet fri her, smiler den tredobbelte bunkerejer, Ingvardt Jensen.

Betonmurene er to meter tykke.

Der er ifølge Ingvardt Jensen blevet brugt 495 kubikmeter beton og 30 tons stål til opførelse af den

Man kan lave forskellige kulturelle arrangementer her. Det kunne være kunstudstillinger, koncerter eller vin- eller ølsmagninger.

Ingvardt Jensen

 

Endnu en WordPress-blog